+32 3 501 95 72 hello[at]safetyscience.be

INFO over UVC DESINFECTIE

INFO over UVC DESINFECTIE

Licht

Het licht dat we waarnemen is slechts een deel van het spectrum.
Wetenschappelijke bekeken is het een elektromagnetische straling die bestaat uit verschillende golflengte-gebieden. Op onderstaande figuur staan de meest bekende gebieden afgebeeld waaruit het spectrum is opgebouwd: zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet licht (UV licht). Het menselijk oog ziet alleen, zoals de naam al zegt, zichtbaar licht. Dit deel bevat alle kleuren van de regenboog. Infrarood licht en UV licht zijn niet zichtbaar voor het menselijke oog.
Ultraviolet licht kent echter zelf ook verschillende regionen. UVA licht bestaat uit lange golven en staat er om bekend het huidverouderingsproces te versnellen. UVB licht bestaat uit middellange golven en veroorzaakt zonnebrand op de huid en geeft ons een bruine kleur in de zomer.

UVC licht

UVC licht is straling met een korte golflengte, van tussen 200 en 280 nanometer. Dit licht is schadelijk voor de mens, want het vernietigt huidcellen. Gelukkig wordt natuurlijk UVC licht volledig geblokkeerd door onze atmosfeer. UVC licht is echter zéér geschikt voor microbiologische desinfectie en is bovendien een bijzonder schone technologie.

Desinfectie met UVC

UVC licht is in staat om water, lucht en oppervlakken te desinfecteren. Micro-organismen worden zeer effectief onschadelijk gemaakt, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Geur, kleur en smaak veranderen niet, evenals de watersamenstelling op zich. Het is eigenlijk heel simpel: micro-organismen worden ‘afgedood’, zelfs micro-organismen die resistent zijn tegen chloor-, antibiotica, of organische biociden.

Hoe werkt UVC desinfectie?

Micro-organismen als bacteriën en schimmels absorberen van nature UVC licht. Maar wanneer het UVC licht de cel van een micro-organisme binnendringt verbreekt het de DNA-verbindingen in de cel. Deze moleculaire verandering maakt het DNA onbruikbaar voor het essentiële proces van transcriptie (metabolisme) en replicatie (celdeling). Hierdoor is het micro-organisme onschadelijk gemaakt en sterft.

UVC lampen

De meest efficiënte methode om UVC te produceren is met de lage druk kwikdamp ontladingslamp, waar gemiddeld 35% van de energie omgezet wordt in UVC. Lampen van goede kwaliteit zijn gemaakt van een speciaal glas dat ozonvormende straling blokkeert en hebben minimale doseringen kwik. Philips lampen zijn tevens voorzien van een speciale coating die de intensiteit van de straling op minimaal 80% van de initiële intensiteit houdt tot het einde van de levensduur.

Philips UV brochure

De voordelen van UVC desinfectie

• De UVC techniek is meer dan 100 jaar oud en heeft zijn efficiëntie reeds bewezen tegen water- en luchtgedragen pathogene micro-organismen zoals deze die ziektes veroorzaken als Cholera, Hepatitis, Polio, Tyfus, Giardia, Cryptosporidium en vele andere bacteriële, virale en parasitaire ziekten.
• Micro organismen kunnen geen resistentie tegen UVC licht opbouwen.
• UVC installaties hebben een lage aanschaf- en installatiekost en zijn eenvoudig te onderhouden
• UVC technologie is milieu vriendelijk en laat geen residu achter.
• UVC licht is niet schadelijk voor de omgeving. Het tast alleen het DNA van het micro-organisme aan en heeft geen enkel effect op andere eigenschappen.
• UVC straling werkt onmiddellijk en de ruimte is onmiddellijk terug beschikbaar
• UVC desinfectie is een fysisch proces. Er worden geen chemicaliën gebruikt. Smaak, kleur en geur van het medium (de drager, zoals vloeistoffen of oppervlakken) blijven onaangetast. Er wordt alleen licht gebruikt.
• Het effect van de UVC desinfectie is gerelateerd aan de UV dosis (het product van de intensiteit en de blootstellingstijd aan het micro organisme). De efficiëntie kan eenvoudig gemeten worden eens het systeem gevalideerd is.

De nadelen van UVC licht

• Op de huid: Omdat UVC geen infraroodcomponent heeft zoals zonlicht, voel je er niets van, maar het veroorzaakt al vrij snel roodheid en een branderig gevoel op de huid. Als dit incidenteel gebeurt, is dat onschuldig, maar bij voortdurende blootstelling leidt dit tot huidveroudering.
• Op de ogen: UVC dringt niet door tot in het oog, maar enkele uren na blootstelling kan wel irritatie aan het hoornvlies ontstaan. Dit geeft een pijnlijk, branderig gevoel dat ook wel “lasoog” of “sneeuwblindheid” genoemd wordt. Ook hier geldt dat dit incidenteel weliswaar onprettig maar ook vrij onschuldig is, maar dat door chronische blootstelling de ooglens kan vertroebelen (staar).