+32 3 501 95 72 hello[at]safetyscience.be

Al meer dan 100 jaar is bekend dat UVC-licht micro-organismen kan vernietigen door hun DNA te beschadigen. De UVC techniek heeft reeds in vele sectoren zoals water- en luchtzuivering zijn diensten bewezen.
De laatste jaren wordt UVC dan ook meer en meer ingezet om bacteriën, virussen en andere ziektekiemen te vernietigen en wint het gebruik ervan aan populariteit.
Hier vindt u 7 feiten over UVC desinfectie met betrekking tot de toepassing, de efficiëntie en de uitvoering

1. 99 % efficiënt

Verschillende studies die uitgevoerd werden bij onafhankelijke onderzoekslaboratoria en ziekenhuizen hebben uitgewezen dat UVC desinfectie zeer efficiënt is. Sommige studies wijzen zelfs uit dat de efficiëntie groter is dan 99% en het gevaarlijke en dodelijke ziektekiemen zoals COVID-19, SARS, MERS, MRSA, C. Diff en HIV kan vernietigen. Elk goed UVC systeem is betrouwbaar en geeft dezelfde resultaten iedere keer het wordt toegepast omdat ziektekiemen niet resistent kunnen worden aan de UVC straling. Deze betrouwbaarheid en efficiëntie is een belangrijk positief punt voor UVC desinfectie.

2. Eenvoudig in gebruik

UVC systemen zijn eenvoudig in gebruik en de gebruiker kan na een korte opleiding het systeem bedienen. De meeste systemen bevatten ook een bewegingsdetector om zeker te zijn dat de ruimte leeg is, voor de desinfectie procedure start. Als absolute beveiliging dient nog een geluidsindicatie en een LED licht-alarm ingebouwd zijn. Een behandeling met UVC licht is snel en efficiënt en dit slechts in een tiental minuten, afhankelijk van de sterkte van de lamp en de grootte van de ruimte. Luchtdesinfectie gebeurt door de lucht die door een ventilator aangezogen wordt, over UVC lampen te sturen. Het DNA van de ziektekiemen wordt snel en efficiënt vernietigd. Dit kan 24u op 24u gebeuren omdat er geen UVC licht zichtbaar is.

Luxibel B Air luchtdesinfectie

3. Hoge ROI

De aankoop en onderhoudskosten van een UVC desinfectie systeem zijn zeer laag. De efficiëntie van de lamp kan gemeten worden met test strips die weergeven of de lamp nog voldoende UVC uitstraalt om dodelijk te zijn voor ziektekiemen. Meestal wordt aanbevolen om de lampen één keer per jaar te vervangen en dat is dan de enige terugkerende kost. De meeste systemen hebben 2 jaar garantie en er kan ook voor een onderhoudscontract gekozen worden. Daarenboven zijn er mobiele systemen beschikbaar die gemakkelijk in verschillende ruimten gebruikt kunnen worden.

4. Complementair aan chemische desinfectie

Na het reinigen van de ruimte en de vloer met chemische desinfectantia, wordt UVC desinfectie gebruikt . De UVC stralen kunnen oppervlakken en lucht desinfecteren, maar kunnen niet in een materiaal penetreren. Voor een optimaal gebruik moet dus best de ruimte eerst manueel gepoetst worden en dan pas het UVC licht toegepast worden. Door de combinatie van beiden verbetert de desinfectiegraad enorm.

5. Hoe werkt het?

UVC licht is straling met een korte golflengte tussen 200 en 280 nm.

Wanneer het UVC licht de cel van een micro-organisme binnendringt verbreekt het de DNA-verbindingen in de cel. Deze moleculaire verandering maakt het DNA onbruikbaar voor het essentiële proces van transcriptie (metabolisme) en replicatie (celdeling). Hierdoor is het micro-organisme onschadelijk gemaakt en sterft. UVC desinfectie systemen gebruiken UVC lampen die een hoge en constante dosis UVC van 253.7 nm uitstralen. Het UVC licht in een UVC desinfectie systeem wordt opgewekt door een kiemdodende lamp die vergelijkbaar is met een Fluorescentie lamp (TL-lamp)

6. Gevaren van UVC straling

UV stralingOp de huid: Omdat UVC geen infraroodcomponent heeft zoals zonlicht, voel je er niets van, maar het veroorzaakt al vrij snel roodheid en een branderig gevoel op de huid. Als dit incidenteel gebeurt, is dat onschuldig, maar bij voortdurende blootstelling leidt dit tot huidveroudering.
Op de ogen: UVC dringt niet door tot in het oog, maar enkele uren na blootstelling kan wel irritatie aan het hoornvlies ontstaan. Dit geeft een pijnlijk, branderig gevoel dat ook wel “lasoog” of “sneeuwblindheid” genoemd wordt. Ook hier geldt dat dit incidenteel weliswaar onprettig maar ook vrij onschuldig is, maar dat door chronische blootstelling de ooglens kan vertroebelen (staar).

7. Waar is het toepasbaar?

De UVC desinfectie methode is een efficiënte, snelle, betaalbare en veilige manier om ziektekiemen te bestrijden in de medische sector. Meer en meer wordt het ook ingezet in:

 • Wachtzaal van dokter, tandarts, kinesist enz.
 • Supermarkten, slagers, bakkers, groentewinkels, kleding winkels
 • Kantoren (flex desks) en vergaderzalen
 • Benzine stations en hun supermarkten
 • Hotels
 • Speciale desinfectie ruimte voor desinfectie van kleding en veiligheidskledij
 • Keukens
 • Fastfood ketens 
 • Fitness ketens
 • Luchthavens
 • Ziekenhuizen
 • Leger

Safety Science verdeelt een aantal UVC desinfectie systemen die zorgen voor:

 • directe desinfectie van oppervlakken en voorwerpen en/of
 • Indirecte desinfectie van omgevingslucht

Alle directe desinfectie units kunnen enkel gebruikt worden als er geen mensen of dieren in de ruimte aanwezig zijn en daarom werden ze standaard uitgerust met een dubbele beveiliging:

 • Een bewegingsdetector zorgt voor een automatische uitschakeling als er iemand in de ruimte komt
 • Een biepsignaal klinkt continu bij inschakelen van de unit
 • Een rode LED indicatie wijst op inwerkingsstelling.

De indirecte desinfectie units kunnen 24u op 24u operationeel zijn, omdat de UVC lamp zich hier in een behuizing bevindt. Deze units zijn standaard voorzien van een HEPA filter en kunnen optioneel ook met actieve koolstoffilters uitgerust worden om geuren en rook te filteren.

BEMAS, de Belgische vereniging voor maintenance managers, asset managers en andere technisch verantwoordelijken in zowel grote als kleine productiebedrijven, stelt nu gratis een LMRA app ter beschikking om het risico op Corona besmetting te bepalen.

Met de BEMAS Corona Last Minute RisicoAnalyse app kan je voor het aanvangen van onderhoudswerkzaamheden nagaan of voldoende voorzorgsmaatregelen om het risico op corona-infectie te beperken zijn genomen. De app laat ook toe om een inschatting van het risico op infectie te maken en stelt enkele aanbevolen voorzorgsmaatregelen voor.  De app bevat ten slotte enkele concrete adviezen en tips om Corona infecties te voorkomen en geeft de mogelijkheid om incidenten te melden aan BEMAS.